Kuchnie w XVIII i XIX w.
W dzisiejszym wpisie chciałabym poruszyć temat zmiany wyglądu kuchni na przestrzeni XVIII i XIX w. Wiedza ta może przydać się twórcom filmowych scenografii, jak i właścicielom antykwariatów.
Przez całe stulecia nasi przodkowie gotowali potrawy na paleniskach opalanych drewnem, takich jak to prezentowane poniżej.

Poniżej bardzo nowoczesna wyłożona płytkami kuchnia z paleniskiem z XVIII w. zaprojektowana przez francuskiego architekta François de Cuvilliés.


***
Ambroży Grabowski wspomina, że w pierwszej połowie XIX w. weszły do użycia tzw. kuchnie angielskie, natomiast w uboższych domach tzw. cyganki (wyjaśnienie poniżej). Z uwagi na to, że były zamknięte, dawały możliwość palenia w nich węglem. Stały się one tak popularne, że w ciągu 2 do 3 lat „już wcale nie obaczyłeś w domach krakowskich innej kuchni nad angielską lub cygana, a stąd węgle stały się wyłącznym materiałem opału, przy którym już tyle drzewa potrzeba, ile do rozpalenia…”

Poniżej „wzorowa” kuchnia angielska, jak zaznaczono w opisie.

Poniżej przykłady kuchni angielskich. Na pierwszym zdjęciu po prawej stronie widoczna przy okazji kuchnia gazowa z charakterystyczną rurką i kurkami.
***
W swoim rękopisie Ambroży Grabowski wspominał o tym, że w uboższych domach stawiano tzw. cyganki. To właśnie od nich pochodzi określenie, które przetrwało do dziś, a mianowicie piecyka cyganka.

***
Poniżej przybory kuchenne z książki Marii Ochorowicz – Monatowej pt. „Uniwersalna książka kucharska” z 1913 r.
Kliknij dwukrotnie, aby powiększyć.
***
Niezbyt pochlebną opinię polskim kuchniom wystawiła Maria Ochorowicz – Monatowa – autorka książki kucharskiej wydanej w 1913 r.

***
Zainteresowanych wyglądem dawnych kuchni zapraszam do mojego wpisu (kliknij).
***
Agnieszka Lisak blog historia blog historyczny




